2024-09-27 Kutatók éjszakája a Pannon Egyetem Mérnöki Karán

2024. szeptember 27-én 17-en – bilógia tagozatos, sávos és fakultációs diákok – ellátogattunk Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnő vezetésével Veszprémbe, a Kutatók Éjszakájára. A Pannon Egyetem Mérnöki Karán tartott előadások közül nézhettünk meg hármat.

Előszőr a Szárnyas vérszívók; a szúnyogok által terjesztett megbetegedések esete a klímaváltozással c. előadáson vehettünk részt. Itt megtudtuk, hogy a jelenleg is már zajló környezeti változások hatással vannak a betegedésterjesztő rovarok, köztük egyes szúnyog fajok elterjedésére, és azt is, hogy Magyarországon volt már korábban malária és a jövőben is megjelenhet hazánkban.

Ezután átmentünk az egyetem egy másik épületébe, ahol a Mars a Pannon Egyetemre! c. prezentációt láthattuk Dr. Babos György előadásában. Kiderült hogy egyáltalán mi az a talaj, hogyan alakul ki és mi köze a marsi környezetnek a földi talajokhoz, milyen problémákkal kell megküzdenünk itthon, hogy jön ehhez a klímaváltozás és a körforgásos gazdaság, valamint milyen megoldásokat tud kínálni a problémákra a Pannon Egyetem. Közben egy legóból készült Mars-rovert tanulmányozhattunk, majd megtudhattuk hogyan lehet bárkiből mérnök vagy kutató. Kvízen vehettünk részt, ahol ha kitaláltuk, hogy az adott kép a Marson vagy a Földön készült, akkor  Mars-csoki ellátmányt nyerve húzhattuk ki a program végéig. 

Majd betekinthettünk abba, hogy milyen rákdiagnosztikai kutatások zajlanak a Pannon Egyetemen. Rövid bevezető után körbevezettek minket a Transzlációs Glikomika kutatócsoport laboratóriumaiban. Megismerhettük az általuk használt műszereket, robotokat, kezünkben foghattunk mikrocsipeket, melyekkel humán vért vizsgálnak, csomót köthettünk egy hajszál vékonyságú üvegcsőre és élő rákos sejteket figyelhettünk meg mikroszkóp segítségével. 

Nagyon jól éreztük magunkat, hálásan köszönjük a szervezőknek, és a Tanárnőnek, hogy részt vehettünk a programokon!

Farkas Zsóka, Torma Emese, Horváth Hanna 11.B
 

Kapcsolódó galéria

2024-09-27 Kutatók éjszakája a Pannon Egyetem Mérnöki Karán

Címkék